I Sverige har senapen använts som krydda sen 1300-talet.
Vem som tog senapen till Sverige är oklart.
Men !! Min far Erik Stiernström som skades svårt med en ryggskada 1936 var far till då 8 barn ,
och på den tiden fanns ingen socialhjälp.
Han sökte då tillstånd att öppna en korvkiosk på
Landsvägsallén nära järnvägsstationen, vilket han fick.
Till den varma korven serverades vår hemgjorda senap som blev den mycket populära Stjärnsenapen.
Den fick sedan namnet ”Stiernströms Senap”.
I augusti 1944 började pappa Erik att tillverka senapen i större skala med försäljning till livsmedelsaffärer.
Numera säjes den endast på marknader eller i bostaden.
Varför smakar VÅR senap verkligen SENAP?
Vi använder endast krossade gula senapsfrön av högsta kvalitet
som innehåller upp till 36 procent nötaktig vegetabilisk olja samt eteriska oljor, vilka båda kallas senapsolja.
De så kallade senapsoljans glykosiderna finns i essentiell olja. Dessa är medicinskt värdefulla fytokemikalier,
vilka är ansvariga för doften av senap och pepparrot eller sk.kruk
Dess karakteristiska träff skiljer sig helt från värmen från det svartpepparkornets (piperin).
Emellertid är senapsolja glykosider inte alls kryddiga i sig. Ta bara några senapsfrön i munnen och du kommer att se att de smakar milda och nötiga först och bara få lite efter en lång tuggning.
Vår tsenapspulver har i början också en ganska slät, lite bitter men inte kryddig smak.
Detta beror på det faktum att enzymet myrosinas, som också är närvarande i senap, blir aktiv endast genom slipning av fröerna och genom kontakt med vätska. Som ett resultat omvandlas senaps-oljeky-glykosiderna till olika substanser. Dessa inkluderar de skarpa, lachry-malisotio-cyanaterna, som också definieras som senapsoljor.
Innehar F-skattsedel regnr: SE3606177818 Copyright © Alla rättigheter förbehållna